4 szép szelet sertéskaraj,
15 dkg kolozsvári szalonna,
15 dkg apró vöröshagyma,
2 pritaminpaprika,
4 gerezd fokhagyma,
80 dkg krumpli,
zsír, só, bors, zöldpetrezselyem
|
A szalonnát vékony hasábokra vágd, és süsd ki bő zsírban, majd szűrd le és tedd félre. A húst kissé kiverheted (nem lapítani kell, elég, ha megtöröd a rostokat), szórd meg sóval és borssal, és a felforrósított szalonnazsírban süsd mindkét oldalát szép mosolygós pirosra. Ezután a zsír nagy részét levéve, a maradék picinke zsírban fonnyassz meg 2-3 apró kockára vágott kis hagymát, majd tedd rá a röfihusit, tégy bele apróra tört fokhagymát, öntsd fel 2 dl vízzel, sózd meg (lehet ételízesítővel, vagy leveskockával is, ha szereted) és fedő alatt, kislángon egy-másfél óra alatt párold amolyan szálas-puhára, icipicit keményre, de a rostok könnyen szétváljanak, akkor a legfinomabb. (Ezt könnyű elérni, ha félidőben pár centiliter konyakot teszel bele, de ez konyhatitok, maradjon köztünk.) Közben a krumplit megmosva, megpucolva, felkockázva felteheted főni sós vízben. Elég neki 5-7 perc közepes forrásban, ha keskeny, vékony pengéjű, hegyes kést beleszúrsz, és le tudod rázogatni róla a krumplit segédeszköz nélkül, ne is főzd tovább, szűrd le késedelem nélkül, mert különben szét fog mállani. Míg a krumpli fő, kapkodni kezdesz: a petrezselymet finomra felaprítod, a maradék hagymát negyedeled, esetleg még egyszer kettévágod, ha nagyobb, a lényeg, hogy kb. hüvelykujjbegynyi laskára legyen vágva. A pritamint is felkockázhatod, és a maradék pecsenyezsírban, a hagymával együtt párold puhára. Ha puha a hagyma és a paprika, a félretett szalonnapörccel együtt belekevered az előkészített petrezselymet. Csak egyet keverj rajta, és máris mehet bele a megfőtt krumpli, nincs más dolgod, mint megsózni és jól átkeverni, tovább aszalgatni nem előnyös, mert krumplipapi lesz belőle, és most nem ez a cél. Tálaláskor bőven megöntözheted a husika szaftjával. Ha kicsit is ügyes voltál, nem marad egy szem kaja sem. Jól illik hozzá bármilyen savanyúság, de legjobb a kovászos uborka.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|